poniedziałek, 10 listopada 2014

Hummus


Hummus, czyli pasta z cieciorki z delikatną sezamową nutą stanowi pyszny i zdrowy dodatek do warzyw grilowanych, a także mięsa (np. kofty, czyli tureckich kotlecików nadzianych na patyki – przepis na pewno niedługo się tu pojawi). Hummus świetnie komponuje się z jogurtem wymieszanym ze świeżą miętą. Jest pyszny ze chlebem i oliwkami.
Jeśli jeszcze nie jedliście tego przysmaku.. przekonajcie się co traciliście!

6-8 porcji
Przygotowanie: 30 min (z obieraniem ziaren)
                         10 min. (bez obierania ziaren)


Składniki
1 puszka cieciorki 400g (240g netto) lub 240g ugotowanej cieciorki
25g pasty tahini
1 łyżka świeżego soku z cytryny
0,5 startego ząbka czosnku
2-3 łyżek oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki kuminu indyjskiego
2-3 łyżki płynu z puszki lub z gotowania
sól

Przygotowanie
  1. Obierz cieciorkę. Czynność tę możesz pominąć. Jednak pasta będzie wtedy mniej aksamitna (zdj.1).
  2. Wrzuć wszystkie skladniki do blendera i włącz go na kilka minut. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj wiecej płynu     (zdj. 2).
Serwuj hummus polany oliwą z oliwek i opruszony czerwona papryką. Możesz też ozdobić go czarnymi oliwkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz