Hummus, czyli pasta z cieciorki z delikatną sezamową nutą stanowi pyszny i zdrowy dodatek do warzyw grilowanych, a także mięsa (np. kofty, czyli tureckich kotlecików nadzianych na patyki – przepis na pewno niedługo się tu pojawi). Hummus świetnie komponuje się z jogurtem wymieszanym ze świeżą miętą. Jest pyszny ze chlebem i oliwkami.
Jeśli jeszcze nie jedliście tego przysmaku.. przekonajcie się co traciliście!
6-8 porcji
Przygotowanie: 30 min (z obieraniem ziaren)
10 min. (bez obierania
ziaren)
Składniki
1 puszka cieciorki 400g (240g netto) lub 240g ugotowanej
cieciorki
25g pasty tahini
1 łyżka świeżego soku z cytryny
0,5 startego ząbka czosnku
2-3 łyżek oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki kuminu indyjskiego
2-3 łyżki płynu z puszki lub z gotowania
sól
Przygotowanie
- Obierz cieciorkę. Czynność tę możesz pominąć. Jednak pasta będzie wtedy mniej aksamitna (zdj.1).
- Wrzuć wszystkie skladniki do blendera i włącz go na kilka minut. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj wiecej płynu (zdj. 2).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz