wtorek, 11 listopada 2014

Jak przyrządzić chrupiące liście szałwii


Smażenie ziół w głębokim oleju powoduje, że nie więdną one na potrawie. Poza tym są pyszne, chrupiące i nabierają intensywniejszego koloru!


Przygotowanie: 1 min.
Gotowanie: 3-5 min.


Składniki
kilka liści szałwii (zdj. 1)
olej roślinny (w takiej ilości, żeby pokrył dno garnka przynajmniej na przynajmniej 1 cm)

Przygotowanie
  1. Wlej olej do małego garnka i podgrzej na małym palniku. Olej nie powinien być zbyt gorący, jednak po wrzuceniu ziół powinien się pienić wokół liści. Spowodowane jest to wyparowywaniem z ziół wody.
  2. Zmniejsz gaz do minimum i umieść liście w oleju – nie więcej niż jedną warstwę (zdj. 2).
  3. Gotuj przez kilka minut, do czasu aż woda wyparuje - przestanie sie pienić.
  4. Wyłów zioła i ułóż je na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz z nich odciekł. Liście staną się lekko przezroczyste i skruszeją (zdj. 3). Spróbuj jeden – pyszne prawda?! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz