Smażenie ziół w głębokim oleju powoduje, że nie więdną one na potrawie. Poza tym są pyszne, chrupiące i nabierają intensywniejszego koloru!
Przygotowanie: 1 min.
Gotowanie: 3-5 min.
Składniki
kilka liści szałwii (zdj. 1)
olej roślinny (w takiej ilości, żeby pokrył dno garnka
przynajmniej na przynajmniej 1 cm)
Przygotowanie
- Wlej olej do małego garnka i podgrzej na małym palniku. Olej nie powinien być zbyt gorący, jednak po wrzuceniu ziół powinien się pienić wokół liści. Spowodowane jest to wyparowywaniem z ziół wody.
- Zmniejsz gaz do minimum i umieść liście w oleju – nie więcej niż jedną warstwę (zdj. 2).
- Gotuj przez kilka minut, do czasu aż woda wyparuje - przestanie sie pienić.
- Wyłów zioła i ułóż je na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz z nich odciekł. Liście staną się lekko przezroczyste i skruszeją (zdj. 3). Spróbuj jeden – pyszne prawda?! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz