piątek, 28 listopada 2014

Czekoladowe mini muffinki z niespodzianką


8 mini muffinek 
Przygotowanie: ok. 1h (plus ok. 1h mrożenia)
Pieczenie: 15 min.

Składniki
Czekoladowe wnętrze
30ml śmietanki 30%
25g gorzkiej czekolady 70%
6 łyżeczek świeżego soku z imbiru
mrożone owoce (maliny, jagody, wiśnie - np. z mrożonej mieszanki owoców leśnych)

Ciasto na muffinki
45g masła
45g cukru pudru
szczypta soli
80g mąki tortowej
3g proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao
1 jajko (M)
45g mleka

kilka kawałków kandyzowanego imbiru
cukier puder do posypania (wg uznania)


Przygotowanie
Czekoladowe wnętrze
(przygotuj przynajmniej 1h przed pieczeniem lub dzień wcześniej)
  1. Zetrzyj świeży imbir na drobnej tarce i przez małe sitko wyciśnij z niego sok.
  2. W garnuszku zagotuj śmietanę wraz z sokiem imbirowym i zdejmij z palnika.
  3. Dodaj czekoladę i mieszaj do momentu, aż całkowicie sie rozpuści.
  4. Powstały sos czekoladowy wlej do małych foremek, np. do lodu (zdj. 1) i włóż do zamrażarki na ok. 8 min. Pamiętaj, aby dostosować wielkość zamrożonej masy do gabarytów foremek do wypieku muffinek. Zamrożony sos będzie stanowić ich centrum więc będzie musiał być całkowicie otoczony ciastem (zdj. 6-8).
  5. Po 8 minutach wyjmij foremki i umieść mrożone owoce w lekko stężałym sosie czekoladowym (zdj. 2).
  6. Wstaw z powrotem do zamrażarki na ok 1h. 
Ciasto na muffinki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (zdj. 3).
  1. Jeśli używasz metalowych foremek (tu użyte: 6cm średnicy, 2cm głębokości), to przygotuj je: natrzyj masłem i oprusz maką.
  2. Nastaw piekarnik na temp. 205 st. C (termo-obieg).
  3. Pokrój masło w kostkę i utrzyj w mikserze lub spatulą w misce do momentu, aż nabierze ono puchatej i kremowej konsystencji.
  4. Dodaj do masła przesiany przez sitko cukier puder (sposób na pozbycie się grudek) i ucieraj przez kilka minut.
  5. W osobnej misce wymieszaj trzy składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przesiej je przez sitko, by pozbyć sie grudek i nieczystości, a także napowietrzyć (sprawi to, że muffinki będą pulchniejsze i delikatniejsze).
  6. Jajko roztrzep widelcem i dodawaj po trochu do kremu (masło+cukier puder) naprzemiennie z miksem mąki i kakao. Po każdym dodaniu części jajka lub części mąki mieszaj składniki. Pozostaw ok. 1/4 mąki na sam koniec.
  7. Po dodaniu całego jajka, dosyp trochę mąki, wymieszaj i wlej mleko. Zmiksuj.
  8. Wsyp resztę mąki i wymieszaj pozostawiając niewielką ilość mąki nie do końca zmiksowaną z resztą ciasta (zdj. 4 i 5).
  9. Na dnie foremek umieść ciasto – ok. 1/3 foremki (zdj. 6).
  10. Z zamrażarki wyjmij foremki z sosem czekoladowym i owocem.
  11. Umieść zmrożone kawałki sosu pośrodku każdej foremki do wypieku muffinek, wbijając go delikatnie w ciasto, jednak nie pozwalając im przebić sie do dna (w przeciwnym razie podczas pieczenia sos wypłynie i przyklei sie do foremki!) (zdj. 7).
  12. Przykryj wszystko drugą warstwą ciasta. Powinno ono całkowicie otoczyć czekoladowe wnętrze (zdj. 8).
  13. Posiekaj kandyzowany imbir i posyp nim muffinki (zdj. 9).
  14. Wstaw mini muffinki do piekarnika i piecz przez 15 minut (zdj. 10). Jeśli robisz muffinki standardowej wielkości – piecz przez ok. 20 min.
  15. Wyjmij z piekarnika, pozwól by trochę ostygły, po czym wyjmij z foremek.
  16. Serwuj wciąż ciepłe.

Przed podaniem muffinek możesz włożyć je na 5 min.do piekarnika (180 st. C).













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz