Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae) pochodzącą z południowych Indii. Zwany przyprawą życia lub królową przypraw, charakteryzuje się słodkim, lekko mentolowym aromatem i nadaje potrawom niepowtarzalny korzenny smak oraz zapach. Jest, po szafranie i wanilii, najdroższą przyprawą świata.
Ziarna kardamonu znajdują się w kapsułce, którą przed wrzuceniem
do potrawy należy rozbić. Można też wykorzystać same ziarna, pozbywając się
skorupki.
Kardamon po
zmieleniu bardzo szybko traci swój aromat.
Rodzaje
kardamonu
Kardamon zielony (Elettaria cardamomum) ziarna
znajdują się w zielonej kapsułce. Dodawany do dań głównych i ich dodatków oraz potraw
słodkich. W krajach arabskich popularny z kawą.
Kardamon czarny (Amomum subulatum) charakteryzuje
się nieco większą i bardziej wybrzuszoną, brązową kapsułką oraz kamforowym
smakiem. Posiada on zupełnie inny aromat, niż kardamon zielony i nie może
stanowić jego substytutu. Stosowany głównie w indyjskich daniach gorących.
Kulinarne
zastosowanie
Kardamon używany jest do wielu dań krajów półwyspu indyjskiego: curry, ryżów (pilau,
biryani), kebabów oraz deserów. Często łączony z cynamonem, goździkami i
anyżem.
Składnik mieszanki Garam masala (stosowanej m.in. do przyrządzania
dahl, czyli dania z soczewicy). Garam masala dodaje się pod
koniec gotowania – w przeciwnym razie przyprawa staje się gorzka i psuje smak
potrawy.
Kawa z kardamonem jest symbolem arabskiej gościnnosci.
Rozgniecione ziarna i kawę mieloną zalewa się wrzątkiem i dodaje cukru oraz
śmietanki.
Herbata z kardamonem, mlekiem i cukrem to napój popularny w
Indiach.
Sprowadzony do krajów skandynawskich przez Wikingow, kardamon używany
jest do wypieków, napojów (akvavit) oraz mielonego mięsa.
Dania z kardamonem w Dopraw Swój Świat:
Właściwości
zdrowotne
Z ziaren kardamonu
uzyskuje się olejek eteryczny zawierający borneol, kamforę, pinene,
karwone, eucalyptol, terpinene, sabinene. Składniki te wpływają łągodząco na
niestrawności pokarmowe, gazy oraz wzdęcia.
Żucie kardamonu
pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. W starożytnym Egipcie stosowany
był do czyszczenia zębów i dziąseł.
Wysoka zawartość eukalyptolu powoduje, że kardamon posiada właściwości
afrodyzjaku...
Wartości
odżywcze
Składnik
|
Wartość odżywcza
w 100g
|
Procent
dziennego
zapotrzebowania
|
Wartość
energetyczna
|
311 Kcal
|
15.5%
|
Węglowodany
|
68.47 g
|
52.5%
|
Białko
|
10.76 g
|
19%
|
Tłuszcz
|
6.7 g
|
23%
|
Cholesterol
|
0 mg
|
0%
|
Błonnik
|
28 g
|
70%
|
Witaminy
|
||
Niacyna
|
1.102 mg
|
7%
|
Pyridoksyna
|
0.230 mg
|
18%
|
Ryboflawina
|
0.182 mg
|
14%
|
Tiamina
|
0.198 mg
|
16.5%
|
Witamina C
|
21 mg
|
35%
|
Elektrolity
|
||
Sód
|
18 mg
|
1%
|
Potas
|
1119 mg
|
24%
|
Minerały
|
||
Wapń
|
383 mg
|
38%
|
Miedź
|
0.383 mg
|
42.5%
|
Żelazo
|
13.97 mg
|
175%
|
Magnez
|
229 mg
|
57%
|
Mangan
|
28 mg
|
1217%
|
Fosfor
|
178 mg
|
25%
|
Cynk
|
7.47 mg
|
68%
|
Materiał źródłowy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz